Składniki:
Danie dla 4 osób 4 udka z kurczaka(ilość udek zależy od wymagań)
1 kg ziemniaki
1 papryka czerwona
2 duże cebule
2 słoiczki przecieru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki wody zimnej
sół
pieprz
papryka w proszku
warzywko
oregano(podstawowy składnik tego dania)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Obieramy ziemniaki i kroimy je w pół księżyce, podobnie do frytek tylko troche grubsze. Następnie kroimy cebule w paski, przygotowujemy udka z kurczaka, myjemy i panierujemy delikatnie. Paprykę tniemy w paski, (według uznania). Wszystkie składniki kładziemy do naczynia żaroodpornego bądź na blache od ciasta. Wszystkie składniki mieszamy razem z 0,5 szklanki oleju i 2 szklankami wody, z przecierem, przyprawami, dosypujemy oregano. Kładziemy udka na ziemniaki i wstawiamy do piekarnika. Piec w temp. ok 150-200 st. C. Mięso obracać aby się upiekło ze wszystkich stron. Piec tak długo aż ziemniaki staną się miekkie(ok 2-3 godz.)
Wszystkie przepisy