Składniki:
4 filety dorsza (po 25 dag)
papryczka chili
cytryna
2 ząbki czosnku
20 dag suszonych pomidorów sacla
8 łyżek pesto
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety z dorsza przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Papryczkę umyć, usunąć pestki i posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory pokroić i wymieszać z czosnkiem i chili. Na wewnętrznej stronie każdego kawałka ryby rozsmarować porcję pasty z suszonych pomidorów oraz 2 łyżki pesto, przykryć drugim kawałkiem ryby. Pergamin posmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą. Paczuszkę zamknąć szczelnie, niezbyt ciasno, zwijając brzegi papieru. Paczuszki z rybą ułożyć na blasze. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Wszystkie przepisy