Składniki:
Na ciastko: 4 jaja
niepelna szklanka cukru
2/3 szklanki maki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 czubate lyzki kakao. Na poncz: 1/2 szklanki bardzo mocnej herbaty
sok 1/2 cytryny
1 lyzka rumu
Na krem: 2 szklanki mleka
1 budyn waniliowy z cukrem
1 kostka masla
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 sloika konfitury morelowej. Do dekoracji: 200g polewy czekoladowej
1 lyzka siekanych orzeszkow pistacjowych
42 male jajeczka z cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna piane, wsypując po łyżce cukru. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Make pszenna, ziemniaczana, proszek i kakao przesiać do miski, wymieszać i dodać do ubitych z cukrem jajek. Delikatnie wymieszać i przeląc do tortownicy. Piec 25 min w temp. 180stopni Z herbaty, soku z cytryny i rumu przygotować poncz. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Każdy nasączyć ponczem. Przygotować budyń. Miękkie masło utrzeć cukrem dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Odłożyć 1/4 kremu do dekoracji. Konfiturę morelowa wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i przetrzeć przez sito. Krążek tortu posmarować konfitura i kremem na to położyć 2 krążek, rozwniez posmarować konfitura i kremem. Przuykryc 3 krążkiem. Cały tort posmarować cienka warstwa pozostałego kremu. By krem stężał wstawić do lodówki. Polewę czekoladowa przygotować zgodnie z przepisem i rozsmarować na torcie. Gdy polewa stężeje tort podzielić na 14 porcji. Na każdej zrobić szpryca rozetkę z kremu. Udekorować siekanymi pistacjami i jajkami z cukru.
Wszystkie przepisy