Składniki:
1/2 kg mąki 35g drożdży 2/3 szklanki mleka 70g cukru 2 jaja 70g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki soli 1-2 jaja (żółtka i białka osobno) powidła
marmolada
nutella lub inne nadzienie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut. Po upływie tego czasu wsypać resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykrajać koła na buzie (8-10cm) a kieliszkiem kółeczka na ryjek (4-5cm). Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia) Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem ryjek i uszka. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozmąconym z łyżką mleka żółtkiem. Piec w 190-200stopniach ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić i zrobić oczy z lukru, białej i ciemnej czekolady lub pisakami do tortów.
Wszystkie przepisy