Składniki:
1 główka młodej białej kapusty

Farsz: 1/2 kg dowolnego mielonego mięsa
4 ząbki czosnku
100 g ugotowanego na sypko ryżu
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
kilka pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy,1,5 l bulionu z drobiu lub warzywnego
2-3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki prażonych nasion sezamu
kilka kropel oleju sezamowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z młodej kapusty odcinamy zewnętrzne liście, wycinamy głąba ostrym nożem, łyżką wygrzebujemy wewnętrzne liście i rozchylamy liście na zewnątrz. Najbliższe wyciętemu głąbowi wycinamy i drobno szatkujemy. 2. Do mielonego, surowego mięsa dodajemy poszatkowaną kapustę i resztę składników farszu (sos ostrygowy, ziarna sezamu i olej sezamowy). Doprawiamy do smaku solą pieprzem i kurkumą. 3. Zaczynamy faszerowanie od środka kapusty nakładając na farsz najbliższe liście......i tak do końca. Kapustę ciasno zawijamy w gazę, którą zawiązujemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, rozwiązujemy gazę i wykładamy podzieloną na porcje na talerze. Podajemy z sosem grzybowym, pomidorowym lub z zasmażką z tartej bułki.
Wszystkie przepisy