Składniki:
4 jajka
20 dkg cukru
250 dkg margaryny Palma
tabliczka gorzkiej czekolady
40 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg krówek polewa czekoladowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka i cukier ubić na puszysty krem. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka, dodać pokrojoną margarynę. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, przestudzić. Ciepłą masę połączyć z masą jajeczną. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 c i piec około 30 minut. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy, przekroić na połowę. Krówki wrzucić do rondelka, podlać odrobiną wody, ciągle mieszając podgrzać aż się rozpuszczą. Ciasto przełożyć ciepłą masą przygotowaną z krówek i ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą, schłodzić. Smacznego!
Wszystkie przepisy