Składniki:
mąka: 2/3 szklanki
płatki kukurydziane: 1/2 szklanki
cukier: 1/2 szklanki (dla łasuchów można zwiększyć do 2/3 szkl)
orzechy włoskie: 1 szklanka
grubo posiekanych
masło: 3/4 kostki + 1 łyżka do wysmarowania naczynia
cukier waniliowy: 10-15g
zapach waniliowy: kilka kropli
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dkg truskawek mrożonych (można zastąpić owocami świeżymi lub z kompotu)
lody waniliowe albo bakaliowe
bita śmietana

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cukier utrzeć z masłem (krótko) Dodać kilka kropli zapachu waniliowego Dodać mąkę, orzechy - wymieszać, na końcu dodać płatki i delikatnie połączyć Wstawić do lodówki na 15 minut do schłodzenia Wysmarować naczynie do zapiekania masłem Wyłożyć truskawki bez rozmrażania. Posypać je cukrem waniliowym i cynamonem Wyjąć ciasto z lodówki pokruszyć palcami na truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st., Piec do zrumienienia się kruszonki (po ok 20 min włączam termoobieg na 10 minut i zmniejszam wtedy trochę temp) - w sumie kruszonka zrumienia mi się po ok 30-40 min Podawać gorące jako dodatek do lodów waniliowych lub do bitej śmietany Życzę smacznego. Deser ma niezapomniany smak - lata (gorących truskawek) i zimy (lodów)
Wszystkie przepisy