Składniki:
1-2 melony
2 szklanki czerwonego półslodkiego wina
łyżka mączki ryżowej
4-5 łyżek cukru
sok z 2 cytryn
2 szklanki wody mineralnej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wino zagotować z cukrem, zestawić z ognia, wlać rozrobioną w niewielkiej ilości wody mączkę ryżową, wymieszać, ponownie zagotować, ostudzić, wstawić na 2 godz. do lodówki. Melony przeciąć na pół, wypestkować i specjalną łyżeczką wykroic około dwóch szklanek kulek. Włożyć je do szklanej salaterki i wstawić do lodówki. Pozostałą część miąższu zmiksować z sokiem z cytryny, wodą mineralną i zageszczonym winem, a nastepnie przelac do naczynia z kulkami melona.
Wszystkie przepisy