Składniki:
* 60-70 dag wiśni * 4-5 łyżek cukru (mogą być wiśnie z kompotu * wtedy już nie słodzimy) * 125 g gorzkiej czekolady * 250 g śmietanki kremówki * 3 łyżki cukru pudru * 1 łyżeczka kakao + kakao do przybrania * 1 duża chałka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przez cały czas ubijając, dodajemy czekoladę, cukier puder i kakao. Chałkę kroimy na 1 i 1/2 cm kromki, odkrawamy skórkę. W pucharkach układamy kolejno: krem, chałkę i wiśnie, które polewamy wytworzonym sokiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę, a przed podaniem posypujemy każdą porcję kakao.
Wszystkie przepisy