Składniki:
1/8 l spirytusu 1/8 l wódki puszka mleka skondensowanego
niesłodzonego szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści) 4 żółtka torebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią - ajerkoniak jest zdecydowanie bardziej waniliowy
ale nie jest idealnie żółciutki
tylko w czarne kropeczki)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Słodki, mocny i bardzo rozgrzewający krem na zimne dni ale także na święta. Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel-mogel), dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
Wszystkie przepisy