Składniki:
pół kg mąki(i jeszcze odrobinkę),15dkg cukru,10dkg margaryny,2jaja,1/4litra mleka,5dkg drożdży,1/2łyżeczki soli,paczka cukru waniliowego,rabarbar(najlepiej taki już przesmażony z cukrem)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mleko delikatnie podgrzać,wrzucić margarynę i drożdże-rozmieszać tak aby składniki się połączyły.Nie wolno podgrzewać za mocno,bo drożdże nie urosną!Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dodać mleko z drożdżami i margaryną.Dobrze wyrobić i (!!!) uderzać pięścią ciasto ok 50 razy-aby je napowietrzyć-wówczas jest baardzo puszyste.Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki 40/24cm.Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. KRUSZONKA-ok 1 szklanki mąki,ok1/4 kostki margaryny,cukier waniliowy,pół szklanki cukru-wszystko razem zagieść na masę kruszoną-tak aby było lekko klejące,ale nie za bardzo. Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 200'C przez ok 40 min. smacznego
Wszystkie przepisy