Składniki:
1 duży kurczak ok 2 - 2,5 kg
przyprawy: vegeta

przyprawa do pieczonego kurczaka

papryka słodka w proszku
czosnek
majeranek lub jakie kto lubi. ewentualnie: gotowana marchewka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Najponad 8 porcji problemu może sprawić "filetowanie" kurczaka, czyli pozbawianie go kości. W tym celu kładziemy kurczaka piersiami do góry na desce i bardzo ostrym nożem przecinamy go wzdłuż piersi. Odcinamy skrzydła i szyjkę. Staramy się, by dziury w skórze były jak najmniejsze. Następnie bardzo ostrożnie odcinamy mięso od kości. Ciągle pamiętamy, by nie przeciąć skóry. Po dokładnym filetowaniu powinien nam zostać "golutki" szkielet kurczaka i wielki płat mięsa ze skórą z jednej strony. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, aby nieco wyrównać powierzchnię (idealnie gładka nigdy nie będzie). Posypujemy je dowolnymi przyprawami, można wzdłuż ułożyć kawałki gotowanej marchewki, aby galantyna ciekawie wyglądała. Tak przygotowane mięso ściśle rolujemy. Po zrolowaniu bardzo dokładnie obwiązujemy mocną nicią i ponownie posypujemy z wierzchu przyprawami. Galantyna jest przygotowana do pieczenia. Jeśli chcemy ją upiec od razu, to dobrze by było, aby najpierw mięso postało w chłodzie przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie galantynę wkładamy do rękawa do pieczenia, do którego trzeba wlać ok 0,5 - 1 szklanki wody lub bulionu (może być z kostki). Pieczemy ok 1,5 godziny w temp. 200 stopni C. Uwaga: Jeśli galantyna będzie nam potrzebna dopiero za kilka dni, można przygotować ją wcześniej i zamrozić. W dniu, kiedy będziemy ją podawać, wyjmujemy mięso z zamrażarki, czekamy, aż nieco się rozmrozi i w połowie rozmrożone posypujemy jeszcze odrobiną przypraw, wkładamy do rękawa i postępujemy jak opisałam wyżej. Po upieczeniu wyjmujemy galantynę na twardą deseczkę, czekamy jak ostygnie i dopiero wówczas usuwamy sznurki. Polecam , bo tak przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Smacznego.
Wszystkie przepisy