Składniki:
4 duże cykorie
0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
bułka
pół szklanki mleka,opakowanie boczku w plastrach
łyżka masłą
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

cykorie myjemy, bułke namaczamy w mleku, łączymy z mięsem i jajkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Na największy liść cykori nakładamy porcje mięsa i obkładamy dookoła liśćmi cykorii- tworząc niby cykorie z mięsnym farszem, zawijamy dookoła plastrem boczku i układamy na głębokiej patelnii z pokrywą lub garnku o grubym dnie. Faszerowane cukinie obficie pieprzymy, dusimy na maśle na wolnym ogniu, następnie odchylamy pokrywę aby odparowałą woda, pozostawiamy na wolnym ogniu z lekko uchylona pokrywą, obracamy "cukinie"na każdą stronę aby sie ładnie przysmażyły,
Wszystkie przepisy