Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchewki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubić z cukrem na gładką i kremową masę. Powoli dodawać olej, ciągle mieszając. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Suche składniki dodawać partiami do utartej masy, ciągle mieszając. Na koniec ucierania składników dodać powoli dwie szklanki drobno startej marchewki i wymieszać dokładnie. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około trzydziestu pięciu minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto marchewkowe to idealna przekąska na marchewkowy, jesienny sezon. Jest pulchne, wilgotne i długo świeże. Podstawową wersję ciasta można ubogacić dodając bakalie (rodzynki, pokrojone orzechy) lub przekładając ciasto kremem do karpatki. Ciasto marchewkowe świetnie nadaje się do pieczenia razem z dziećmi, które później chętnie skuszą się na kawałek warzywnej pychotki.
Wszystkie przepisy