Składniki:
ciasto:
jajka: 8 sztuk
cukier: 20 dag
mielone orzechy włoskie: 20 dag
mąka pszenna: 2 łyżki
proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki

masa:
masło: 1 kostka
budyń śmietankowy: 1 opakowanie
żółtka: 4 sztuki
cukier: 5 łyżek
mąka pszenna: 3 łyżki
mleko: 3 szklanki
brzoskwinie: 1 puszka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części. W szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń, ciągle mieszając. Ostudzić. Utrzeć kostkę masła i stopniowo wmieszać z przestudzonym budyniem. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na warstwę ciasta wyłożyć 3/4 masy, następnie drugi placek ciasta orzechowego i resztę masy. Posypać kakao bądź tartą czekoladą.
Wszystkie przepisy