Składniki:
ciasto:
mąka: 4 łyżki
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
jajka: 7 sztuk
kakao: 2 łyżki
cukier: 6 łyżek
masa:
mleko: 1/2 litra
budyń waniliowy: 1 duże opakowanie
czekolada: 1,5 tabliczki
masło: 1 kostka
cukier puder: 6 łyżek
krem – śmietanka 30%: 1/2 litra
śmietan-fix: 2 sztuki
cukier puder: 3 łyżki
orzechy laskowe: 1 szklanka
wiórki kokosowe: 10 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka i przesiane suche składniki: kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić. Mleko przelać do garnka, pozostawiając pół szklanki i zagotować. W zostawionym mleku rozprowadzić budyń i wlać do gotującej się pozostałej części mleka. Gotować, mieszając, ostudzić. Jedną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostałą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć, dodając partiami cukier puder, budyń i obie czekolady. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fixy i cukier. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem ciasta i nałożyć krem śmietankowy. Na masę wyłożyć orzechy laskowe i posypać uprażonym wiórkami kokosowymi. Na górę można wyłożyć także orzechy włoskie.
Wszystkie przepisy