Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki
6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao Masa: 1/2 litra mleka (odlać 1/2 szklanki)
olejek migdałowy
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Ubić białka. Dodawać do nich po 1 żółtku. Cukier, olej, wodę i mąkę wymieszać z proszkiem (mieszając). Połowę do 1 formy, a drugą wymieszać z kakao. Dać do 2 formy. Piec 45min. Masa: Mleko zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki mleka (tej odlanej) wymieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń. Wymieszać masło z margaryną mikserem i stopniowo dodawać miksując masę-budyń. Ciasto pokroić w plastry i na przemian jasne, ciemne przekładać masę. Wszystko oblać polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroić skośnie (ładny efekt) SMACZNEGO!!!
Wszystkie przepisy