Składniki:
Ciasto: mąka tortowa 3 szklanki
żółtka jaj 5 sztuk
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 szt
margaryna. Beza: białka jaj 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata
1,5 kg jabłek
cynamon
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie ubijamy piane z białek mikserem na małych obrotach. Jak już powstanie sztywna piana dodajemy cukier i mąkę ziemniaczana i miksujemy aż się cukier rozpuści. Blaszkę (najlepiej w kształcie gwiazdki) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywamy 1/5 całości a resztą wykładamy spód blaszki. Następnie jabłka obrane i starte na tarce nakładamy na ciasto posypujemy cynamonem. Nakładamy bezę. Posypujemy resztką ciasta na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni bez termoobiegu na sam spód i pieczemy 40 minut. Gdy ciasto już sie upiecze i przestygnie można polać go polewą czekoladową ale tak tylko troszkę. Smacznego ;]
Wszystkie przepisy