Składniki:
herbatniki - 8 paczek
mleko w puszce skondensowane - słodzone!! - 1 puszka
budyń śmietankowy albo waniliowy - 2 opakowania
mleko - 0,5 l
Kasia albo masło - 1 kostka
śmietana - 0,5 kremówki 30% + 2 razy śmietana "fix"
cukier (cukier puder) - 4 łyżki
czekolada
kokos
orzeszki do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy mleko skondensowane w puszce w wodzie do 2 godzin (nie wylewamy z puszki) i otwieramy go dopiero po tym czasie. Można wylać do garnka i gotować do 15 minut tylko trzeba uważać żeby się nie przypaliło. Wtedy trzeba mieszać i pilnować i ugotować to mleko tak żeby zgęstniało. Budynie gotujemy w mleku normalnym, jak przestygnie to miksujemy z margaryna albo masłem. Następnie robimy śmietanę: miksujemy śmietanę 30% ze śmietaną fix. Układamy na blaszce herbatniki, zalewamy mlekiem skondensowanym, dobrze żeby było ciepłe bo się lepiej rozprowadza i wciąga w herbatniki, na to dajemy warstwę herbatników, na to masę budyniową, jeśli ktoś lubi np. masy karpatkowe albo krówkowe to zamiast budyniów z mlekiem można zrobić gotowe kremy z torebki. Na warstwę budyniowa znowu herbatniki i na to śmietana. Całość posypujemy tartą czekoladą, kokosem albo orzeszkami. Mała uwaga: zamiast masy z mleka skondensowanego można też zrobić masę karmelkową.. to już według smaku i uznania.
Wszystkie przepisy