Składniki:
Ciasto: pomarańcze: 3 duże sztuki
zmielone migdały: 25dag
cukier: 20 dag
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
jajka: 6 sztuk. Dekoracje: pomarańcza: 1 sztuka,cukier puder: 100 gram
woda: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Bardzo lubię wszelkie łakocie i frykasy, a desery pomarańczowe to prawdziwe rarytasy. Mój przepis jest bardzo prosty i nieskomplikowany, dlatego przez znajomych jest uwielbiany. Całe pomarańcze ze skórką gotujemy, i jak będą już w miarę miękkie to na papkę je miksujemy. Następnie pozostałe składniki dorzucamy i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę masłem smarujemy i na dnie pergamin kładziemy. Masę do formy przelewamy i na godzinkę w 190stopniach umieszczamy. Gorącą wodę z cukrem pudrem mieszamy i w ten sposób lukier przyrządzamy. Ostudzone ciasto lukrem polewamy i kawałki pomarańczy na nim układamy. Cudowny aromat owoców sprawia, iż już od jednego kęsa humor się poprawia. Że ciasto jest aż tak pyszne znajomi nie podejrzewali wcale, dlatego jego nieziemski smak zachwycił ich niebywale. Smacznego!!!
Wszystkie przepisy