Składniki:
makaron duże muszle: 1 op.
mrożony szpinak: 1 kg
ser feta: 2 kostki
masło; łyżka
oliwa: 2 łyżki
cebula: 1
czosnek: 5 ząbków
pomidory w puszce z ziołami (krojone): 1
zioła prowansalskie
żółty ser: 30-40 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, uważając, by muszle nie skleiły się ze sobą. Odcedzić, zahartować polewając zimną wodą. Masło rozpuścić na patelni, dodać zamrożony szpinak i podsmażyć, aż odparuje cała woda. Po ostudzeniu szpinak wymieszać z serem feta, aby powstała masa o konsystencji gęstego kremu. Nadziać nią wszystkie muszle i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek posiekać drobniutko i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Pomidory zblendować na gładką masę i wlać na patelnię. Gotować do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego sosu. Doprawić ziołami prowansalskimi do smaku i nałożyć sos na każdą muszlę. Żółty ser zetrzeć na sos pomidorowy. Włożyć naczynie z conchiglioni do nagrzanego piekarnika (200 st. C.) i zapiekać przez dwadzieścia minut. Muszle można przygotować wcześniej, a zapiec bezpośrednio przed podaniem. Świetnie smakują także w wersji na zimno.
Wszystkie przepisy