Składniki:
jajka: 3 sztuki
cukier: 10 dag
mąka: 10 dag
proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
budyń waniliowy: 2 sztuki
ciastka delicje: 2 paczki
sok pomarańczowy: 750 ml
galaretka truskawkowa: 1 sztuka
garść borówek amerykańskich lub jagód
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, biorąc nieco mniej wody niż jest napisane. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby zaczęła tężeć. Białka ubić z cukrem. Gdy powstanie sztywna piana, dodać pojedynczo żółtka i nadal miksować. Następnie stopniowo wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do dużej formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt lekko ostudzić, ale pozostawić w blaszce. Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, zastępując jednak mleko sokiem pomarańczowym (zamiast 1 litra mleka dajemy 750 ml soku). Gotową masę przelać na biszkopt i pozostawić do ostygnięcia. W masę budyniową włożyć delicje, tak by czekolada była do góry. Całość posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wszystkie przepisy