Składniki:
Ciasto półkruche 20 dkg maki
5 dkg masła
4 łyżki smietany
3 dkg cukru
1 jajko
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowaia formy. Krem 150 ml smietany kremówki
3 łyzki likieru pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
1 białko
2 łyżki cukru
250 ml jogurtu naturalnego egzotycznego
2 puszki mandarynek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 150 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Make i proszek posiekac z masłem , dodać cukier i jajko rozmacone ze śmietaną. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 10 minut. 2. Forme wysmarować tłuszczen. Ciasto rozałkować wyłożyć dno i boki formy piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąś i ostudzić. 3. Połowę żelatyny namoczyć w likierze rozpuścis podgrzewając. Śmietanę ubić na sztywno. Białko ubiić z cukrem. Jogurt lączymy z żelatyną , dodać smietane i pianę. Krem rozsmarować na cieście i wstawić na godzine do lodówki. 4. Mandarynki osączyć i ułożyć na kreoe. reszte żelatyny namoczyć w syropie , rozpuścis podgrzewając , przestudzic i zalać owoce.
Wszystkie przepisy