Składniki:
- 5 jajek; - niepełna szkl. cukru; - niepełna szkl. mąki ziemniaczanej; - 2 lyżeczki proszku do pieczenia; - 2 op. kawy cappucino (najlepiej orzechowe); - 700 ml smietanki kremówki; - szkl. mleka; - 2 płaskie łyżki żelatyny; - gorzka czekolada (pół tablic
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

biszkopt: oddziel białko jajka od żółtek, ubij z białek sztywną pianę, potem dodaj cukier i porządnie utrzyj. Jak już nie będzie kryształków, dodaj żółtka jaj. Na koniec połącz masę z mąką ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia. biszkopt piec w temp 180 stopni przez ok. 25 min. W czasie jak się piecze ciasto zrób poncz do nasączenia: Jedna paczkę cappuccino zalej 1/2 litra przegotowaną gorącą wodą. Wystudzić. Biszkopt wyjąc z formy wystudzone przekrój na dwie części. Spód przełóż do formy i nasącz połowa ponczu. masa cappucino: Na początku zagrzej mleko i wsyp do niego żelatynę, rozrób i odstaw do ostudzenia. Następnie ubij śmietankę dosyp paczkę cappuccino, zamieszaj, i dodaj wystudzone (zaczynające się ścinać) mleko. Wymieszaj. Masę (ponad 8 porcji niż pół) przełóż na biszkopt w formie i rozłóż ja równomiernie. Przykryj drugą częścią biszkoptu i ponownie nasącz ponczem, potem pozostała masa. Na koniec posyp całość startą czekoladą. I DO LODÓWKI! Po schłodzeniu- -MNIAM, MNIAM. SMACZNEGO!!!
Wszystkie przepisy