Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek stołowych cukru
5 łyżek stołowych mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
margaryna
1,5 szklanki cukru
3 jaja
3 kolorowe galaretki
1/2 litra mleka
50g żelatyny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretki zrobić w jednej szklance wody. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na pianę, dodać cukier i miksować, aż się nie rozbije, dodać żółtka, mąkę, wylać na blachę i piec 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zrobić masę. Masa: margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka. Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki i zalać nią żelatynę. Resztę mleka zagotować i wlać do zalanej żelatyny. Żelatynę rozpuszczoną w mleku dodawać po trochu do masy z margaryny. Dodać do masy pokrojone w kosteczkę galaretki, dodać pianę z białek i całość delikatnie połączyć. Wylać na nasączony alkoholem biszkopt i posypać czekoladą lub kawą. Uwaga: po dodaniu żelatyny do masy, szybko ona tężeje, dlatego resztę składników najlepiej przygotować sobie wcześniej!
Wszystkie przepisy