Składniki:
120 g masła miękkiego
60 g kryształowego cukru

120 g mąki przesianej
60 g mąki kukurydzianej

80-100 g konfitury malinowej

300 g truskawek
malin
poziomek
borówek

300 ml schłodzonej śmietanki 36%
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj oba rodzaje mąki i jeszcze raz utrzyj. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię plastikową i schowaj do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 170 st. Zagrzej konfiturę w garnku. Truskawki pokrój w ćwiartki. Dodaj z resztą owoców do marmolady. Wymieszaj. Na blacie rozłóż dwa duże płaty folii spożywczej jeden na drugim. Przykryj kolejnym płatem folii i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wycinaj okrągłe ciastka wykrawaczami lub szklanką. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wystudź. Przed podaniem nałóż na ciasteczka ubitą śmietanę i konfiturę z owocami. Ozdób listkami mięty lub bazylii.
Wszystkie przepisy