Składniki:
CIASTO: 30 dag mąki; 20 dag masła; łyżka cukru pudru; jajko; aromat waniliowy NADZIENIE: 10 dag łuskanych orzechów włoskich; 25 dag fig; 10dag migdałów; 25 dag daktyli; szklanka dobrej gęstej śmietany; 8 dag masła; 10 dag cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło posiekać z mąką, wbić jajko, dodać cukier, kilka kropli aromatu i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć i obrać. Na dużej patelni podsmażyć na maśle orzechy i migdały.Gdy lekko się zrumienią, wsypać cukier i mieszając, skarmelizować. Wlac śmietanę, wymieszać i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić pokrojone bakalie, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, 1/3 odłożyć. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wylepić większą porcją ciasta, formując wysoki rant, rozłożyć nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy, przykryć nim bakalie, zlepić z rantem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach i posmarowaś roztrzepanym żółtkiem, udekorować orzechami i migdałami. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 200C. Mozna upiec nawet 10 dni przed świetami.
Wszystkie przepisy