Składniki:
Dwa biszkopty po: 4 jajka
1 niepełnej szklance mąki krupczatki

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórce otartej z cytryny
Krem: 25 dag masła
2 żółtka
20 dag cukru pudru

1/2 kg jabłek (soczystych)
sok z cytryny
Do dekoracji: cukier puder
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Upiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na pierwszy biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy