Składniki:
ciasto:
jajka: 6 sztuk
cukier: 1 szklanka
mąka: 1 szklanka
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
olej: 6 łyżek

masa:
cukier: 1 szklanka
margaryna: 1/2 kostki
jajko: 1 sztuka
mąka ziemniaczana: 1 łyżka
cukier puder: 2 łyżki
limonki: 3 sztuki
kremówka: 50 dag
galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier, żółtka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Limonki umyć. Z dwóch limonek zetrzeć skórkę, ze wszystkich trzech wycisnąć sok i połączyć do z 1 szklanką wody i cukrem, dodać startą skórkę. Odlać 1/2 szklankę syropu, a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną i zagotować. Do odlanego syropu dodać jajko i mąkę ziemniaczaną i wlać roztwór do gotującego się syropu. Gorącą masę wylać na spód ciasta. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywną masę i połączyć z galaretką. Wylać na schłodzoną masę limonkową, nałożyć drugą warstwę ciasta i posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy