Składniki:
mąka pszenna: 1 szklanka
jajka: 4 sztuki

gorzka czekolada: 100 g
mleczna czekolada: 100 g

masło lub margaryna: 20 g

szczypta soli

cukier: 3/4 szklanki
mleko: 3 łyżki

proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

polewa czekoladowa
orzechy włoskie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rozpuścić czekoladę w rondelku z dodatkiem masła i mleka. Powoli rozpuścić, trzymając cały czas na małym ogniu, aby nie przypalić. Należy utrzeć całe jajka z cukrem i szczyptą soli na kogel mogel. Do jajek należy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej mieszać. Następnie należy połączyć masę jajeczną z czekoladą i dobrze wymieszać. Piec w 180 stopniach 45 minut. Upieczone ciasto polać czekoladą i posypać orzechami.
Wszystkie przepisy