Składniki:
cukier: 3/4 szklanki
jajka:4
mąka pszenna: 2 szklanki
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

cynamon: 2 łyżeczki

jabłka: 1/2 kg
olej: 2/3 szklanki
orzechy włoskie lub laskowe: 100 g
rodzynki: 50 g

pokrojonych suszonych moreli: 50 g

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Całe jajka ubić z dodatkiem cukru na puszystą masę. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować na wolnych obrotach dolewając olej. Pokroić w kostkę jabłka i wraz z bakaliami dodać do ciasta. Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około godziny w 190 stopniach. Serdecznie polecam. Ciasto zawsze się udaje. Jest lekkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Niesamowity smak i zapach.
Wszystkie przepisy