Składniki:
Ciasto: 250 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
kilka kropli Aromatu rumowego
4 jajka
250 g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia
Masa: 2 Opakowania Kisielu o smaku morelowym
650 ml soku pomarańczowego
6 łyżek cukru
1 puszka mandarynek
250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
Sernik na zimno
500 ml mleka,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Masło, cukier puder, aromat zmiksować, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec ok. 30 minut. Piekarnik gazowy: temperatura 180°C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180°C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać papier. Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać 3/4 puszki mandarynek. Kisiel ponownie zagotować, gorący rozsmarować na cieście. Schłodzoną śmietankę ubić. Masę do sernika zmiksować z mlekiem, połączyć z ubitą śmietaną, wymieszać, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami.
Wszystkie przepisy