Składniki:
4 jajka 15 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag cukru 10 dag mąki 10 dag czekolady pół kostki masła (miękkiego) 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Ponadto: 50 dag malin (mogą być mrożone) szklanka śmietany kremówki (może być słodka albo prawdziwa wiejska - kwaśna) łyżka cukru waniliowego 3 łyzki cukru pudru mały kieliszek wódki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Masło ukręcić z cukrem na puch. Dodać żółtka. 2. Czekoladę roztopić w garnku (na parze, albo w kapieli wodnej), dodać zmielone orzechy, wymieszać. 3. Czekoladę z orzechami dodać do masy maślano - żółtkowej. 4. Białka ubić na sztywno z solą. 5. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao wymieszać i dodać do masy, potem delikatnie połaczyć z białkami. 6. Ciasto wlać do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (śr. 26 cm) i piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180-90 st.C. Wystudzić. 7. Umyte maliny osączyć. Mrożone - rozmrozić. 8. Ściąć z góry 1/3 ciasta i...pokruszyć. 9. Pozostałe ciasto skropić wódką i ułożyc na nim maliny. 10. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wyłożyc na maliny. Posypać pokruszonym ciastem i pudrem. Przechowywać w lodówce.
Wszystkie przepisy