Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
6 jajek
Dodatki:
czekolada
masa budyniowa
1 litr Kubusia
3 budynie waniliowe (zależy od smaku Kubusia)
2 łyżki cukru pudru
masa-śmietankowa:
0,5 litra śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietany fixy troszkę(szczyptę)żelatyny [/list]
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt:. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę. Dodać cukier, żółtka. Jeszcze przez chwile miksować. Delikatnie łyżką wmieszać do masy jajecznej - mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne aby mieszać w jedną stronę. Na koniec dodać ocet. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec 35-40 minut. Gwarantowany piękny biszkopt. ostudzić przekroić na pół. Masa z Kubusia: 3 szklanki zagotować w jednej rozprowadzić budynie dodać cukier puder(chyba że budynie są z cukrem to nie dodawać) i ugotować tak jak budyń.Letni wyłożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugą połową.Śmietankę ubić z cukrem ,śmietan-fixem,żelatynę rozpuścić w łyżce wody i dodać do śmietany,całość dobrze wymieszać,wyłożyć na biszkopt i na wierzch natrzeć czekoladę. Moja rada: jeśli wybieramy Kubusia np.z malinami to budyń malinowy,jeśli z bananem to może być waniliowy lub śmietankowy itd.
Wszystkie przepisy