Składniki:
orzechy włoskie 25 dag
cukier 20 dag
margaryna 15 dag
mąka 25 dag
mleko 5 łyżek
olejek migdałowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gotowa polewa czekoladowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Utrzeć 20 dag posiekanych orzechów włoskich z margaryną, cukrem i szczyptą solą. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i olejek. Wymieszać. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piec ok.60 minut w temp.175 C. Wyjąć, ostudzić. Gotową polewę wstawić do kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Posmarować nią ciasto, udekorować połówkami orzechów.
Wszystkie przepisy