Składniki:
Biszkopt:
jajka: 6
mąka pszenna: 6 łyżek
cukier: 6 łyżek
sól: szczypta
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Masa I:
śliwki suszone: 500 g
krem czekoladowy: 200 g
masło: 200 g
wódka lub inny alkohol: pół litra
Masa II:
kremówka: pół litra
śmietan-fixy: 2
cukier: 2 szklanki,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Suszone śliwki pokroić, zalać wódką i pozostawić na co najmniej kilka godzin, aby się namoczyły. Biszkopt Jajka wyjąć z lodówki co najmniej na godzinę przed pieczeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Starannie oddzielić żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 160 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli biszkopt jest nieco za suchy, można nasączyć go alkoholem, w którym moczyły się suszone śliwki. Masa Masło zmiksować z kremem czekoladowym na jednolitą masę. Odsączyć namoczone śliwki na sitku, a następnie wmieszać je do kremu. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Kremówkę ubić z cukrem, na koniec ubijania dodać śmietan-fixy i wyłożyć na masę czekoladową. Do podania trzymać w lodówce.
Wszystkie przepisy