Składniki:
1 litr mleka
100g cukru
2 budynie waniliowe (najlepiej Delecty)
1/2 olejku waniliowego
500g wiórków kokosowych
3 paczki słonych krakersów (lajkonik)
1 kostka margaryny (Kasia).
paczka migdałów (opcjonalnie)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 2 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy budyń z cukrem. Po zagotowaniu odstawiamy aż stężeje. Do dużego naczynia wrzucamy Kasię i drobno siekamy, dodajemy stężony budyń (konsystencja nie powinna być zbyt gęsta) i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze olejek waniliowy i dosypujemy wiórki kokosowe (około 400g). Po przygotowaniu masy wykładamy na blachę na folię aluminiową (nie trzeba ale lepiej się ciasto wyjmuje). Kładziemy warstwę krakersów i zalewamy 1-2 cm powłokę masy, powtarzamy to aż do końca masy na wierzchu powinna być masa. Posypujemy górę resztą wiórków i gotowe. Teraz należy wstawić ciasto do lodówki na około 3-4 h. Po tym czasie można konsumować (polecam leżakowanie ciasta w lodówce przez 1 dzień wtedy krakersy przejdą masa). Jeżeli chodzi o lepkość masy. Trochę większą ilość wiórków i gęsty budyń powodują bardziej tęgą masę. Czym chłodniejsze otoczenie w lodówce, tym bardziej gęsta masa. Niektórzy dodają do budyniu advocat. Ja proponuję sparzyć migdały i dokładać je do każdej porcji po jednym, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.
Wszystkie przepisy