Składniki:
25 dag mąki
25 dag twarogu zmielonego
25dag masła
4 jabłka- najlepsza szara reneta lub antonówka
cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować na placek około 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Na połówkę krążka położyć cząstkę jabłka szerszą strona do brzegu, zawinąć drugą połówka i u dołu skleić po obu stronach. Ułożyć na wysmarowanej blaszce. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 30 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem
Wszystkie przepisy