Składniki:
ciasto:
mąka 28 dag
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
soda: 1 łyżeczka
masło: 22 dag
cukier: 18 dag
jajka: 4 sztuki
cytryny: 2 sztuki
lukier:
cukier puder: 1/2 szklanki
woda: 1 łyżka
sok z cytryny: 1 łyżka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki na ciasto cytrynowe wyjąć wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową(szczególnie masło, które powinno być miękkie i jajka). Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i dodać szczyptę soli. Wymieszać. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć i na tarce zetrzeć z obu skórkę. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Miękkie masło ucierać z cukrem przez pięć minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera do pierwszego poziomu i dodawać po jednym jajko, każde chwilę ucierając z resztą ciasta do momentu połączenia się składników. Partiami dodawać mąkę, następnie skórkę z cytryny i na koniec wyciśnięty sok. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto ostudzić. Wodę zagotować i do cukru pudru dodać łyżkę gorącej wody i łyżkę soku z cytryny. Energicznie wymieszać i rozsmarować warstwę pudru na cieście. Po kwadransie można rozsmarować kolejną warstwę.
Wszystkie przepisy