Składniki:
opakowanie biszkoptów (dla osób nie mogących produktów pszennych proponuje wersję bez biszkoptów)
60 dag truskawek
duży jogurt truskawkowy
3 galaretki truskawkowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Biszkopty ułożyć na dnie małej tortownicy, nasączyć sokiem truskawek bądź herbatą z cukrem i cytryną (ale delikatnie). Jogurt schłodzić,podziielić na dwie części. 1/2 galaretki rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Ubić z połową jogurtu. Dodać pokrojone w połówki lub ćwiartki 20 dag truskawek delikatnie wymieszać. Wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. całą galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzoną, wylać na masę jogurtową. pozostawić do zakrzepnięcia. W taki sam sposób przygotowujemy drugą wartstwę jogutową. Gdy będzie lekko zakrzepnięta, układamy na niej pozostale truskawki i zalewamy trzecią rozpuszczoną, ostudzoną galaretką. Pozostawić w lodówce na kilka godzin do dokładnego zakrzepnięcia. Ciasto możemy równiez przyżądzić z jagodami, malinami, (owoce jagodowe możemy wymieszać) brzioskwiniami, anannasmi, wtedy używamy galaretek i jogutu odpowniednich smakowo.
Wszystkie przepisy