Składniki:
mięso mielone wieprzowe: 0.5 kg
czerwona fasola: 1,5 puszki
kukurydza: 0,5 puszki
cebula: 2-3 sztuki
czosnek: 2 ząbki
pomidory z puszki ze skórka: 1 puszka
ser żółty: 20-30 dkg
przyprawy: pieprz
sól
cynamon
bazylia
papryka ostra
chili
ziola prowansalskie
mąka
woda
oliwa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso mielone smażymy na patelni na oliwie.Doprawiamy małą ilościa soli i dużą ilościa pieprzu.Usmażone mięso przekładamy do większego garnka. Następnie smażymy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojony w kosteczkę czosnek. Gdy cebulka się troszke zarumieni wsypujemy czerwoną fasolę bez wody z puszki (dalej smażymy).Nastpnie dodajemy kukurydze.Na samym końcu pomidory z cała zawartościa.Smazymy wszystkie warzywa razem.Po usmażeniu wrzucamy je do garnka z mięsem,mieszamy.Dodajemy przypraw: 0,5 lyżeczki cynamonu,chili,paprykę ostrą, oraz ziola prowansalskie.Całośc dusimy pod przykryciem ok 10 minut jednoczesnie co chwilke mieszając.Na sam koniec dodajemy bazylię. Naleśnik do burritos: robimy ciasto z wody i mąki oraz niewielkiej ilości oliwy.Ciasto nie może sie lepic.Musi byc spręzyste. Gdy juz zrobimy ciasto odrywamy kawałek,walkujemy i robimy z niego koło (najlepiej odmierzyc na dużym talerzu).Gotowe ciasto smazymy na patelni na wolnym ogniu(bez zadnej ilosci jakiegokolwiek tluszczu) az do pojawienia sie pęcherzyków powietrza.Gdy usmażymy placek ścieramy ser żolty i sypiemy nim po placku. Na ser żółty dajemy farsz i wszystko razem zawijamy w nalesnik. Smacznego
Wszystkie przepisy