Składniki:
cebula 2 szt.
sos sojowy
vegeta
papryka słodka (ilość przypraw wg smaku)
olej(tyle aby zalać cebulkę w naczyniu)
wykałaczki 4 szt na 1 cebulę
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę kroimy na ćwiartki (jeśli są większe to można na ponad 8 porcji części) i przekłuwamy je wykałaczkami w ten sposób aby wszystkie warstwy cebuli były spięte(wtedy na grilu cebula się nam nie rozleci). Następnie polewamy cebulkę sosem sojowym i wkładamy do jakiegoś naczynia -miseczka bądź słoik po ogórkach. Z vegety, papryki i oleju robimy zalewę i zalewamy nią cebulę. Minimum cebula powinna leżeć w zalewie ok. 1h ale zrobienie jej parę godzin wcześniej powoduje,że jest bardziej delikatna i łatwiej sie griluje. Grilujemy cebulkę do tego momentu, gdy dotykając wykałaczki nie stawia ona oporu przy jej przesuwaniu
Wszystkie przepisy