Składniki:
Ciasto 1: 9 jaj (z tego 2 żółtka zostawić do masy)
niecała szkl. mąki
niecała szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao. Ciasto 2: 5 jaj,(z tego 2 żółtka zostawić do masy)
pół szkl.cukru
3 łyżeczki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kokosu. Masa: 4 żółtka
0,5l mleka
większe pół szkl.cukru
1 łyżka mąki
1 budyń waniliowy
25 dkg masła
cappuccino
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wykonanie ciasta 1: białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej, dodać żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem, delikatnie wymieszać i upiec (upieczony placek przekroić). Wykonanie ciasta 2: białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kokosem,upiec. Masa: 1 szkl.mleka zagotować z cukrem w pozostałym mleku rozpuścić żółtka, budyń oraz mąkę dobrze wymieszać wlać na gotujące się mleko, ostawić do ostygnięcia, utrzeć masło i dodać ugotowany budyń, oraz cappuccino w proszku do smaku dobrze wymieszać przełożyć placek.
Wszystkie przepisy