Składniki:
dwa pęczki botwinki z małymi buraczkami
pęczek koperku
pęczek rzodkiewki
trzy ząbki czosnku (ponad 8 porcji według uznania)
4 kefiry
4 łyżki śmietany
jajka na twardo (do dekoracji)
biały pieprz (ma bardziej wyrazisty smak od czarnego)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Oddzielamy buraczki od botwinki, buraczki gotujemy w osobnym garnku, botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Następnie botwinkę odcedzamy i dajemy jej wystygnąć. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę, przeżucamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sprasowany czosnek i posiekany koperek. Ugotowane buraczki obieramy i kroimy w kostkę (lubię, kiedy buraczki nie są za miękkie, tylko lekko twarde). Ostudzoną botwinkę siekamy razem z pędami i mieszamy z resztą, dodając kefiru i śmietanty (jeżeli wyjdzie gęsta, dodajemy troszkę ponad 8 porcji kefiru). Dodajemy pieprzu i soli według uznania. Całość dobrze schładzamy. Podajemy na talerzu z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Wszystkie przepisy