Składniki:
Składniki (na ok. 70 sztuk): 900 g mąki pszennej
5 łyżeczek mielonego cynamonu
5 łyżeczek mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g masła lub margaryny
250 g brązowego cukru muscovado
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 jajka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

W dużej misce ubić mikserem na średnich obrotach, na puszystą masę: masło, brązowy cukier i cukier waniliowy. Dodać miód, jajka i ubijać do powstania jednolitej masy. Dodać przesianą przez sitko: mąkę, cynamon, imbir, sól, sodę oczyszczoną i ziele angielskie. Całość wyrobić ręką. Wyrobione ciasto podzielić na trzy równe części, np. na trzy kule. Każdą z nich owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto wałkować przez folię spożywczą, na grubość 2 mm - wtedy ciasteczka wychodzą delikatne. Wycinać je foremkami i układać na blasze w odstępach 2,5 cm. Piec 10 minut. Można je udekorować po upieczeniu lukrem. Ciasteczka mają niesamowity smak, dzięki imbirowi i cynamonowi. Idealne na święta, ale można je piec w ciągu roku, jako pyszny dodatek do kawy. Pycha!
Wszystkie przepisy