Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka
dwa fixy do potraw chińskich
3 średnie marchewki
grzybki mun - 3-4 sztuki
po 1 puszcze: pędów bambusa
kiełków fasoli mung
mini kolb kukurydzy
pół butelki sosu egzotycznego - np. Heinz
dwa/trzy woreczki ryżu parboiled
garść sezamu
dwie łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
po 1 małej łyżeczce: soli
pieprzu
słodkiej papryki
curry
sosu sojowego/sojowo - grzybowego.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Piersi z kurczaka pokroić w nie za dużą kostkę, przełożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 h. Marchewki obrać, umyć, pokroić na zapałki. Pędy bambusa/mini kolby kukurydzy/kiełki fasoli mung wyjąć z puszek/słoików na sito i przelać wodą - żeby straciły smak zalewy. Grzybki mun zalać wrzątkiem. Kiedy napęcznieją, odcedzić i pokroić w paseczki. Kiedy kurczak się zamarynuje dodać do miski garść sezamu oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej i wymieszać. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju ryżowego lub słonecznikowego/rzepakowego, kiedy się rozgrzeje - smażyć kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć do dużego garnka. Pozostałe warzywa chwilę podsmażyć, potem dodać do kurczaka oraz pół butelki sosu egzotycznego, zalać przygotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu fixami, wstawić na gaz i gotować do miękkości warzyw. Później oczywiście sprawdzić smak. Podawać wszystko można z ryżem albo makaronem chińskim. SMACZENGO!
Wszystkie przepisy