Składniki:
Sos pomidorowy:

miękkie sezonowe pomidory: 1,5 kg
cebula: 2 sztuki
koncentrat: duży słoiczek
cukier
sól: do smaku
zioła prowansalskie: do smaku
czosnek: 4 ząbki.
Reszta:

mięso mielone: 0,5 kg
kukurydza: z puszka, paczka makaronu Cannelloni: 250g
kostka sera żółtego.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Po 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz cukier,sól i zioła do smaku. Dusimy pod przykryciem aż pomidorki zaczną się rozpadać. Następnie podsmażamy mięso, dodajemy do niego kukurydzę, solimy. Mieszamy z połową sosu przygotowanego wcześniej; resztę sosu zostawiamy. Makaron wrzucamy do (gorącej, osolonej) wody na ok 1 minutę. Następnie czekamy aż troszkę ostygnie i nadziewamy go farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Następnie makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Całość polewamy resztą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy pod przykryciem ok 30 min w temp. 200 st. C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy 10 min. Smacznego!
Wszystkie przepisy