Składniki:
Mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka deserowa
margaryna 0.75 kostki
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 10 gramów
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki deserowe
cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 0.5 łyżek deserowych
płatki migdałowe 50 gramów
sól według uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać na stolnicę dodać proszek, cukry, miękką margarynę, jajka, śmietanę, szczyptę soli, cynamon, imbir, gożdziki i mielone migdały. Wyrobić ciasto i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość 5 mm i szklanką wykrawać krążki. Udekorować płatkami migdałowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach. Zimne ciastka można też ozdobić nitkami polewy czekoladowej.
Wszystkie przepisy