Składniki:
100 g masła
12 kromek chleba tostowego
2 łyżki oliwy
350 g cebuli
60 g pomidorów suszonych
1 mini kostka przyprawowa Bazylia Knorr
2 łyżki posiekanego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku)
sól
pieprz
30 g zmielonych orzechów włoskich
foremka na muffiny z 12 wgłębieniami
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rozgrzej piekarnik do 230 st bez termoobiegu. Rozpuść masło. Rozwałkuj tosty i wytnij z nich wykrawaczem do pączków (albo dużą szklanką) koła. (średnica tych tostowych kół musi być na tyle duża, żeby później wypełniły nie tylko dno, ale i brzegi foremek na muffiny). Posmaruj masłem foremki na muffiny i ułóż w nich tosty. Posmaruj tosty z wierzchu pozostałym masłem. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Cebulę pokrój w talarki i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj na patelnię. Smaż jeszcze 5 minut. Dodaj minikostkę przyprawową Bazylia Knorr i tymianek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Nałóż nadzienie do upieczonych tarteletek, posyp orzechami. Bon appétit!
Wszystkie przepisy