Składniki:
1 pęczek botwinki
sok z cytryny
średniej wielkości świeży ogórek
2 szklanki chudego kefiru
4 białka jaj ugotowanych na twardo
4 włoskie orzechy
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka posiekanego koperku
cukier
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

B otwinkę umyć, drobno pokroić, zalać posoloną i posłodzoną wodą (2 szklanki), ugotować. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, wystudzić. Umyty ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Białka posiekać. Zieleninę umyć, drobno posiekać. Do rozmąconego kefiru dodać botwinkę i ogórek, wymieszać, rozlać na talerze. Posypać białkami, posiekanymi orzechami i zieleniną. Podawać z ziemniakami.
Wszystkie przepisy